Lezita grevine dayanışma ziyaretini yapan kadınları sendika başkanı tehdit etti

Fotoğraf: MA

 

Asopress - İzmir Kadın Platformu, Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikası önünde sendikal hakları için 44 gündür grevde olan işçileri ziyaret etti. Kadınlar, "Hakları için direnen lezita işçileri yalnız değildir" pankartı açarak, "Zafer direnen emekçilerin olacak", "Lezita işçileri yalnız değildir" diyerek direniş alanına giriş yaptı. İşçiler ise kadınları "Direne direne kazanacağız" sloganları ile karşıladı.

İzmir Kadın Platformu adına konuşan Nuray Öztürk, işçilerin gözaltına alındığını anımsatarak, "Hakları için direnen nerede bir kadın ve işçi direnişi, mücadelesi varsa karşısında erkek devlet şiddeti oluyor. Hakları ve sendikal özgürlükleri için direnen bütün işçi sınıfı adına mücadelenizi kutluyoruz. Biz biliyoruz ki yaşadıklarınız AKP iktidarının dünden bugüne devam eden ekonomi ve emek düşmanı politikalarının sonucudur. Buna karşı örgütlü mücadele çok önemli ve kıymetlidir. Birleşmeyi ve dayanışmayı hak ediyor. Fabrikada göçmen işçiler çalıştırılıyor. Bu işçiler haklarınızı elinizden almak için kullanılıyor. Aynı zamanda onlarda ucuz iş gücü olarak görülüyor. Bu da AKP iktidarının emek düşmanı politikalarının sonucudur" dedi.

Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Halit Çukutli, Öztürk'ün AK Partiyi eleştirmesi nedeniyle tepki göstererek, tehditlerde bulundu. Çukutli, Öztürk'ün elinden mikrofonu zorla almaya çalışarak, "Burada siyaset yapmayın. Kusura bakmayın ben buranın genel başkanıyım. Hiç bir siyasi propagandanın yapılmasına izin vermem" diyerek müdahale etti.

Öztürk, müdahaleye rağmen "Emek düşmanlığı dediğimiz şey bir politikanın sonucudur. İşçiler sendikal haklarını kullanamıyorsa yürütülen politikalar yüzündendir. İşçiler Anayasal haklarını kullanamıyorsa, kullandırtmayan devlet mekanizması ve siyasal iktidar nedeniyledir" dedi.

Çukutli, "Susmazsanız sizi buradan zorla attırırım” diyerek yanındaki korumasına “at şunu" diyerek talimat verdi. Kadınlar, duruma müdahale ederek, mikrofonu vermedi. Öztürk, "Yaşananlar sendikal bürokrasinin sonucudur. Böyle bir sendikacılık olmaz" diyerek tepki gösterdi. Kadınlar, müdahalelere rağmen kadın işçilerle dayanışarak, bölgeden ayrıldı.