Sudan'da insanlar göç, ölüm, ve açlık kriziyle karşı karşıya

Fotoğraf: Reuters

 

Asopress - Dünya Sağlık Örgütü (WHO) cuma günü yaptığı açıklamada, insani yardım ve tıbbi malzeme temininin yetersiz olması nedeniyle Sudan'daki dramın önümüzdeki aylarda daha da kötüleşebileceğini belirtti.

15 Nisan 2023'te Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında patlak veren savaş, ülkenin altyapısını tahrip etti, kıtlık tehlikesine yol açtı ve ülke içinde ve dışında milyonlarca insanı yerinden etti.

Ölü sayısı tahminleri son derece belirsiz olsa da binlerce sivil öldürüldü ve her iki taraf da savaş suçu işlemekle suçlandı.

DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier, " Zaman daralıyor. Çatışmalar durdurulmaz ve insani yardımların ulaştırılması için gerekli imkanlar sağlanamaz ise, Sudan'daki kriz önümüzdeki aylarda dramatik bir şekilde kötüleşecek ve tüm bölgeyi etkileyecektir," dedi.

"Buzdağının sadece görünen kısmını görüyoruz ve durum çok daha vahim olabilir."

Lindmeier 15 milyon insanın acil sağlık yardımına ihtiyacı olduğunu ve kolera, sıtma ve dang gibi hastalıkların yayıldığını söyledi.

Ülkedeki tıbbi malzemelerin ihtiyacın yaklaşık %25'i kadar olduğunun tahmin edildiğini ve Sudan'daki sağlık tesislerinin %70-80'inin çatışma nedeniyle çalışmadığını söyledi.

 Lindmeier, Darfur gibi bazı eyaletlerin geçtiğimiz yıl boyunca tıbbi malzemeye uaşamadığını söyledi.

 

Asopress - Reuters