Wêjegeh Amed'in, nisan ayı programı

Asopress - Wêjegeh Amed (Diyarbakır Edebiyat Evi)  nisan ayında sinema, şiir, edebiyat, felsefe ve sosyoloji alanında bir çok önemli konuğu ağırlayacak.

 

Wêjegeh Amed’in  nisan ayı etkilikleri şöyle:

 

 

Şair, yazar ve çevirmenliği yanı sıra opera ve tiyatro alanında tanınan Tarık Günersel edebiyat evinin konuğu oluyor ve bizlere “Yerküre Uygarlığı” adını verdiği projesinden bahsediyor. Mart ayında Kant’ta insan aklı ile gerekçelendirilmiş seküler bir bilme alanının Ebedi Barış ve dünya yurttaşlığını mümkün kılabileceğini tartışmıştık. Günersel’in düşünsel ve dilsel egzersizleri Kant’ın açtığı yerden, dünya yurttaşlarının ‘Ben de bu gezegendeyim, ben de sorumluyum.’ anlayışı ile bugünden ne gibi minör adımlar atılabileceğine odaklanıyor. Eğitim, bilimsel bilgi üretimi, tarih yazımı, sosyolojik kavrayış gibi toplumsal düzenlenişlerde belirleyici olan alanları; major siyasal ve ekonomik kabullerin dışında; ters yüz ederek, farklı şekillerde ilmikleyerek mevcut birikimi nasıl daha verimli bir şekilde değerlendirebileceğimizi soruşturuyor. Konuğumuz 17 Nisan saat 18:00’de Wêjegeh Amed’de bizlerle olacak.

 

 

Şiir kitapları, gazete yazıları, hazırlayıp sunduğu kültür-sanat programları ile Diyarbakır yayın ve medya dünyasının yakından tanıdığı A. Rahîm Kılıç, Avesta Yayınları’ndan Kürtçe yayınlanan “Bir Film için Senaryo (Ji Bo Fîlmekî Senaryo) kitabı ile sinema çalışmalarına devam ediyor. A. Rahîm Kılıç yeni kitabı izleğinde hazırladığı bu hızlandırılmış senaryo yazım atölyesinde bir film senaryosu nasıl yazılır, senaryo yazım kuralları nelerdir, sinopsisten treatmana nasıl geçilir, karakter ve tip nasıl yaratılır gibi soruların üzerinden geçecek ve hazır bir senaryonun ilgilisi yönetmen, yapımcı ve izleyiciyle buluşana kadar kat edilen süreçlerden bahsedecek. 20 Nisan saat 14:00’te başlayıp iki saat sürmesi planlanan atölye ilgili herkese açık ve başvuru gerektirmiyor.

 

 

İlk Zazaca roman olan Deniz Gunduz’ün yazdığı, tarihi roman niteliğindeki Kilama Pepûgî, 2000 yılında Vartan Yayıncılık’tan ilk baskısı ardından, 2024 yılında ikinci baskısı ile Vate Yayınevi’den yayınlandı. Roman 1890’larda Varto bölgesinde kurulan Hamidiye Alayları’nın yaslandığı kırım siyasetini ve bu siyaset içinde Kürt aşiretlerinin farklı pozisyonlarını açık eden tarihi olayları 1918’e varan bir takvimde konu ediniyor. Ermeni Soykırım gerçeğine varan bu süreçte özellikle Alevi Kürtlerin pozisyonuna ışık tutan tarihsel olay kurgusu ile roman; Hamidiye Alayları zihniyetinin sonraki dönemde bölgenin kaderini belirleyecek Şeyh Sait isyanına nasıl taşındığını da irdeler nitelikte.  20 Nisan saat 17:00’te Wêjegeh Amed’de Deniz Gunduz Kilama Pepûgî üzerine Gulçîn Şanlı ile söyleşiyor.

 

 

Bu ay şiir dinleyeceğimiz etkinliklerden ilkinde iki Batmanlı şairi birlikte ağırlıyoruz: Göç Yol ve Taş adlı şiir dosyasıyla beğeni toplayan ve 2023 Gülten Akın Şiir Ödülü'ne değer görülen Fırat Baytak ile 2019’daki ilk şiir kitabı Üç Beş ardından 2023’te yayınlanan ikinci şiir kitabı Camın Ciğere Gittiği ile Mehmet Sait İmret.  İki şair birlikte dijital mecralarda “Gece Gürültüleri” adıyla şiir sohbetleri ve yayınları da düzenliyor. Şiire şaire dair bu keyifli sohbet 21 Nisan saat 15:00’te Wêjegeh Amed’de.

 

 

Sosyoloji formasyonundan gelen Remziye Arslan, çeşitli gazete ve dergilerde edebi ve toplumsal gündeme ilişkin değerlendirme yazıları kaleme alırken; Martin van Bruinessen’in ‘Ağa, Şeyh ve Devlet’ kitabını Türkçe’ye kazandırdı. İlk öykü kitabı Keder Perileri’nde zorunlu göç olgusu içinde Kürtlerin maruz kaldığı kimlik problemlerini, sınıf perspektifini de dahil ederek öyküledi. İmajdan Kimliğe Cumhuriyet Romanında Kürtler adlı inceleme çalışması ile kimlik konusunu edebiyat sosyolojisi içinden değerlendirdi. Remziye Arslan, kimlik ve toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikler, ekolojik yıkım ve savaşların arasında kayıp insan bilincini, coğrafyanın kadim sesleri ve modern edebiyatın dişil sesleri ile konuşarak yeryüzüne indiren; okuruna bir yoldaş olacak öykülerden oluşan ikinci öykü kitabı Şevba’nın Yazılmamış Tarihi ile 27 Nisan saat 15:00’te Îlhamî Sîdar’ın moderatörlüğünde Wêjegeh Amed’in konuğu oluyor.

 

 

Mustafa Irgat son şiir kitabını Orta Doğu mitolojilerinden ve folklorik anlatılarından güncel anlatılara sembolizmini sürdüren, kural tanımaz feminenliğin figürü Lilit üzerine kuruyor. Şairin duygu dünyasının Lilit’in aynasından dökülen dizelerden oluşan tek bir şiire dönüştüğü bu kitabı, 28 Nisan saat 15:00’te Meltem Akıncı moderatörlüğünde konuşuyoruz.