Netflix’in Kürt karakterleri

Fotoğraf: Rudaw

 

Asopress -  Netflix platformunda The Beautiful Game (İyilik Kazansın) filmindeki "Efrinli Aldar" ve "3 Cisim Problemi" (The Three-Body Problem) adlı dizideki Kürt kadın savaşçı Leyla Ariç karakteri dikkat çekiyor.

İyilik Kazansın, evsizler dünya kupasını konu alıyor. İtalya’nın başkenti Roma’nın ev sahipliği yaptığı kupaya İngiltere’den giden takımın oyuncularından birside Afrinli Ardal. 

Karakterlerin bir çoğu toplum farklı kesimlerinde sorunlar yaşamış ve evsiz kalmış insanlardan oluşuyor. Ancak yönetmen Ardal’ı bir savaş mağduru ve politik bir öge olarak filimde öne çıkarıyor.     

Oyuncuların kendi aralarında tartışmada takım antrenörü Ardal’ın Afrin’den gelen bir Kürt olduğunu, evlerinin bombalandığını ve tüm ailesinin yok edildiğini söylüyor. 

  Filmde Efrinli futbolcu Aldar’ı Robin Nazari canlandırıyor (önde ayakta)

 

Bir başka yerde ise Ardal İngiltere-İtalya takımları karşı karşıya geldiğinde oynamayacağını söylüyor.

Ardal bu neden olarak ta İtalya takımının kaptanının Suriyeli bir ‘’Türkmen’’ olduğunu gösteriyor. Kendisinin Suriye’nin Kürt ağırlıklı bölgesinden geldiğini, daha Osmanlı imparatorluğu dönemlerinden buyana tehdit altında olduğunu söylüyor. 

İyilik Kazansın filimde bir anlamda Ardal Suriye’de yaşana yıkıcı savaşın, Kürtlerin çektiği acı ve gösterdikleri direncin temsili oluyor.   

Yönetmen Thea Sharrock İyilik Kazanasın filmi şuan Netflix’te en çok izleneler arasına girmiş durumda.  

 

                                                                             İyilik Kazansın bir kare

 

“Üç Cisim Problemi’’ dizisinde dünyayı kurtaracak 3 kişiden biri Kürt kadın savaşçı

Öte yandan Netfilix’ın en çok izlenen dizileri arasında yer alan bilim-kurgu dizisi “Üç Cisim Problemi’’nin (The Three-Body Problem) son bölümünde ise dünyayı kurtaracak üç kişiden biri Leyla Ariç isimli Kürt kadın savaşçı.

Dizide dünyayı kurtaran 3 karakterden biri Çinli savaş tarihi uzmanı, biri İngiliz fizikçi ve diğeri ise Rakka’da IŞİD’e karşı savaşan bir Kürt kadın savaşçısı.

Leyla, Suriye’de DSG kontrolündeki Rakka’da IŞİD’e karşı savaşan kahraman bir kadın olarak tanıtılıyor.

 

"Leyla Ariç" isimli karakteri Salem Murphy isimli oyuncu canlandırdı

 

ABD merkezli dijital medya platformu Netflix'te yayınlanan 8 bölümlük dizide askeri kıyafetleriyle yer alan Leyla Ariç isimli karakter BM Genel Kurulu'na katılıyor.

BM’de yapılan konuşmada Ariç'in tüm kaynaklardan sonuna kadar faydalanabileceğinin altı çiziliyor. Diğer yandan dizide Danid Benioff, D.B Weiss, Alexander Woo gibi ünlü yönetmenlerin yanında yapımcılar arasında dünyaca ünlü oyuncu Brad Pitt'in de imzası bulunuyor.

 

"Rakka'da IŞİD'e karşı mücadele etti"

Dizide BM Genel Kurulunda yapılan konuşmada "Bayan Ariç, Rakka'da IŞİD'e karşı verdiği mücadele ile adını duyurdu" denilerek Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) savaşına atıfta bulunuluyor.

Ayrıca DSG savaşçısı rolündeki Ariç'in asimetrik savaşlarda yer alma ve savaşları kazanma alanında olağanüstü bir tecrübeye sahip olduğunun da altı çiziliyor.

Liu Cixin'in aynı adlı romanından uyarlanan 3 Cisim Problemi, bilinmeyen bir gücün dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarını öldürmeye başlamasının ardından bir grup bilim insanıyla güçlerini birleştiren bir dedektife odaklanıyor.

 

                                                BM Genel Kurulunda yapılan konuşma

 

Demirtaş’ın kitabı

Netflix'teki bir filmde, Edirne’de tutuklu bulunan HDP’nin eski Eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Seher" adlı kitabına da yer verilmişti.

"Tear Along The Dotted Line (İşaretli Yerden Kesin)" adlı çizgi dizide, DSG bünyesindeki YPG’nin flamasının bir kapıda asılması gündem olmuştu.

 

Kürt Hançeri

Kürtlere bir atıf da Supernatural dizisinde yer almaktadır.

Supernatural dizisinin son bölümünde şeytanı öldürebilmenin tek yolu Kürt hançerini kullanmaktır.

 

Asopress - Rudaw / Nupel