Fransız parlamentosu kararını verdi: İnekler geceleri özgürce böğürebilir

Fotoğraf: Lou Benoist/AFP

 

Asopress - Fransız parlamentosu ineklerin geceleri böğürmeye devam edebileceğine hükmetti

Yeni yasa, mevcut bir çiftlik, dükkan, bar veya restoranın yanında yaşamaya karar veren kişilerin gürültüden şikayet edemeyeceğini söylüyor

Fransız kırsalına taşınmayı düşünen ve horoz ötüşü, inek böğürmesi, traktör sesi ya da gübre kokusuyla uyanmaya itiraz eden herkes bundan böyle mahkemelerden yaka paça gönderilecek.

Çoğunluğu kırsal kesimde huzur ve sessizlik arayan şehirlerden yeni gelenler olmak üzere, hoşnutsuz komşular tarafından her yıl açılan yüzlerce gürültü davasına son vermek amacıyla Fransız parlamentosu bir yasa kabul etti.

"Geçen yıl yasa ilk kez parlamentoya sunulduğunda Adalet Bakanı Éric Dupond-Moretti, "Kırsal kesime taşınanlar, kendilerini besleyen kırsal kesim insanlarının yaşam tarzlarını değiştirmelerini talep edemezler" demişti.

Mart ayında düzenlenen yıllık tarım toplantısında konu ele alındığında, "mahkemelerin gece böğüren ineklerle ilgili anlaşmazlıklarla tıkanmasının gerçeküstü" olduğunu da sözlerine ekledi.

"Ne yapılmalı? Onları sakinleştirmek mi? Kırsalı sevmiyorsanız şehirde kalırsınız, taşraya giderseniz de taşraya uyum sağlamalısınz."

Bundan böyle,  çiftlik, dükkan, bar ya da restoranın yakınında, yanında ya da üstünde yaşamaya karar veren kişiler gürültü ya da diğer rahatsızlıklardan şikayet edemeyecek.

Pazartesi günü yasayı oylayan milletvekillerini tebrik eden Dupond-Moretti, bunun "herkese saygı duyan “birlikte yaşama” sanatının ana hatlarını" tanımlandığını sözlerine ekledi.

Hayvan gürültüsü Fransa'da düzenli olarak köy kavgalarına neden olmakta. Uzun süredir hayvan besleyen ya da kilise çanı çalan kırsal kesimde yaşayanlar ile Fransa'nın kentsel bölgelerinden ya da yurtdışından gelip kırsal kesimde ikinci evlerini satın alanlar arasındaki çatışmanın sembolü olarak görülmektedir.

2019'da susturulmasına yönelik yasal bir girişimden sağ kurtulan gürültücü horoz Maurice'ten rahatsız olan komşular da dahil olmak üzere, Fransız yargıçlar mahkemelerine çok sayıda şikayetçinin geldiğini ifade ediyor. Ördekler, kazlar, inekler ve hatta ağustos böcekleri bile susturulmaya çalışıldı. Geçen yıl Mayıs ayında 92 yaşındaki Colette Ferry'nin evine gelen jandarmalar, komşuların şikâyeti üzerine bahçe havuzundaki üç kurbağayı uzaklaştırdı.

 

Asopress - The Guardian