‘İlk ciddi tepki:’ Türkiye Gazze'de ateşkes sağlanana kadar İsrail'e ihracat kısıtlamaları getirdi

Fotoğraf: Muhammed Salem/Reuters

 

Asopress - Türkiye, Gazze'de ateşkes ilan edilene kadar İsrail'e geniş bir ürün yelpazesinde ihracatı kısıtladı. Altı aylık savaştan sonra Ankara, İsrail'e karşı ilk önemli önlemini aldı.

İsrail, çelik, gübre ve jet yakıtı ihracatının kısıtlanmasını da içeren bu önlemlere karşılık olarak  kendi kısıtlamalarıyla karşılık vereceğini söyledi.

Türkiye altı aydır devam eden Gazze savaşı boyunca sert söylemine rağmen İsrail ile ticari ilişkilerini sürdürdü. Bu durum ülke içinde tepkilere yol açtı. Salı günü yürürlüğe giren ticari kısıtlamalar, İsrail'in Türkiye'nin Gazze'ye havadan yardım operasyonuna katılma talebini reddetmesinin ardından geldi.

Ticaret Bakanlığı, tedbirlerin demir, mermer, çelik, çimento, alüminyum, tuğla, gübre, inşaat ekipmanları ve ürünleri, uçak yakıtı ve daha fazlası dahil olmak üzere 54 farklı kategorideki ürünün ihracatına uygulanacağını söyledi.

Açıklamada, "Bu karar, İsrail uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde Gazze'de acilen ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi'ne yeterli insani yardımın engelsiz akışına izin verene kadar yürürlükte kalacaktır" denildi.

Önlemlere tepki gösteren İsrail Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin İsrail ile olan ticari anlaşmaları "tek taraflı olarak ihlal ettiğini" söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, “Erdoğan Hamas'ı desteklemek için Türkiye halkının ekonomik çıkarlarını bir kez daha feda etti. Biz de aynı şekilde karşılık vereceğiz” dedi.

Katz, "İsrail'in Türkiye'den ihracatı engellenecek ürünlerin listesinin hazırlanması" ve ABD'deki kuruluşlarla temasa geçilerek, Türkiye'deki yatırımların durdurulması, Türkiye'den ürün ithalatının engellenmesi, Türkiye'ye yaptırım uygulanması gibi girişimlerde bulunacaklarını da belirtti.

İsrail-Hamas savaşının başlamasından kısa bir süre sonra Türkiye ve İsrail büyükelçilerini geri çekmiş ve düzenli olarak karşılıklı restleşmeler yaşanmıştı. Salı günkü hamle, çatışmanın başlamasından bu yana Türkiye’nin İsrail'e karşı aldığı ilk önemli önlem oldu.

 

YURTİÇİNDE TEPKİ

Erdoğan, Türkiye’nin İsrail'le ticari ilişkilerini sürdürmesi nedeniyle artan eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Bu durum hükümet karşıtı bazı protestolara yol açarak halk desteğini azalttı.

Cumartesi günü İstanbul'da polis, İsrail ile ticarete son verilmesini talep eden onlarca protestocuyu gözaltına aldı. Erdoğan'ın İsrail'e ve Gazze'deki çatışmaya yönelik tutumu, 31 Mart yerel seçimlerinde partisinin kayıplarında kilit bir faktör oldu ve Yeni Refah Partisi Gazze konusunda daha sert bir tutum sergileyerek desteğini arttırdı.

Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer muhalefet partileri İsrail'e ihracatı kısıtlama kararını destekledi, ancak önlemlerin yeterli bulmadılar.

CHP, İsrail ile ticaretin tamamen durdurulması çağrısında bulunurken, diğer partiler hükümeti hava sahasını ve limanlarını İsrail'e giden uçaklara ve gemilere kapatmaya çağırdı.

 

Ticaret Bakanlığı sosyal medya hesabında kısıtlama getirilen ürünlerin listesini yayınladı.

 

Haber Merkezi