Mozambik'te bir teknenin batması sonucu 90'dan fazla kişi öldü

Fotoğraf: Mozambik adasında bir kale- Dmitry Malov/Alamy 

 

Asopress - Yetkililer pazar günü yaptıkları açıklamada, yaklaşık 130 kişiyi taşıyan teknenin Nampula eyaleti açıklarındaki bir adaya ulaşmaya çalışırken battığını söyledi.

Nampula eyaleti açıklarındaki adaya giden yolcuların kolera salgınından kaynaklanan panik nedeniyle anakaradan kaçmaya çalıştığı açıklandı.

Nampula Devlet Sekreteri Jaime Neto, "Tekne aşırı kalabalık olduğu ve yolcu taşımaya uygun olmadığı için battı" dedi. "Hayatını kaybeden 91 kişi var." Kurbanlar arasında çok sayıda çocuk olduğunu da sözlerine ekledi.

Kurtarma ekipleri hayatta kalan beş kişiyi buldular ve daha fazlasını arıyorlardı ancak hava koşulları kurtarma çalışmalarını güçleştirdi.

Neto, yolcuların çoğunun kolera hakkındaki yanlış bilgilendirmenin yol açtığı panik nedeniyle anakaradan kaçmaya çalıştığını söyledi.

Hükümet verilerine göre, ekim ayından bu yana yaklaşık 15.000 kolera vakası ve 32 ölüm kaydedildi.

Nampula, salgın kaynaklı  vakaların üçte birini barındıran ve en kötü etkilenen bölge.

Eyalet son aylarda kuzey komşusu Cabo Delgado'daki cihatçı saldırı dalgasından kaçan büyük bir insan akınına da uğradı.

Yetkili, hayatta kalan beş kişiden ikisinin hastanede tedavi gördüğünü söyledi.

Tekne, ülkeye adını veren küçük bir mercan adacığı olan Mozambik Adası'na gidiyordu.

Kale ile çevrilmiş bir şehre ev sahipliği yapan ve 1960'larda inşa edilen bir köprüyle anakaraya bağlanan ada, BM'nin kültür ajansı Unesco tarafından dünya mirası listesinde yer alıyor.

Nüfusunun neredeyse üçte ikisi yoksulluk içinde yaşayan ülke, 2010 yılında kuzeydeki Cabo Delgado'da keşfedilen geniş doğal gaz yataklarına büyük umutlar bağlamıştı.

2017'de IŞİD'le bağlantılı militanların yürüttüğü isyan ilerlemeyi durdurdu. Çatışmaların başlamasından bu yana 5.000'den fazla insan öldürüldü ve neredeyse bir milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

 

Asopress - The Guardian