'İnsanlığın en iyileri': İsrail hava saldırısında öldürülen yedi yardım görevlisi

Fotoğraf: World Central Kitchen

 

Asopress - World Central Kitchen, İsrail'in Gazze'de düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden yedi yardım görevlisini "insanlığın en iyileri" olarak tanımladı. Üç İngiliz vatandaşı, bir Avustralyalı, bir Polonya vatandaşı, bir Amerikan-Kanada çifte vatandaşı ve bir Filistinli, konvoyları pazartesi günü Kıbrıs üzerinden gemilerle getirilen yardım malzemelerini yükleyip Deir al-Balah deposundan ayrılırken vurularak öldürüldü.

 

İşte kurbanlar hakkında bilinenler:

 

James Kirby

 

Bristol doğumlu olan 47 yaşındaki James Kirby, hayır kurumunun güvenlik ekibinde çalışan bir askerdi.

Solace Global adlı güvenlik firmasında çalışan Kirby, LinkedIn profiline göre eski bir keskin nişancı ve piyade tüfekçisiydi. Kirby kendisini "yaşamı tehdit eden durumlar da dahil olmak üzere aşırı baskı altındayken sakin tavrını koruyan" biri olarak tanımlıyordu.

Ailesi yaptığı açıklamada onun "gerçek bir beyefendi" olduğunu söyledi ve ekledi: "James, Bosna ve Afganistan'da cesurca görev yaptığı İngiliz silahlı kuvvetlerindeki deneyimlerinden yola çıkarak Gazze'ye girmenin tehlikelerinin farkındaydı. Risklere rağmen, şefkatli doğası onu ihtiyacı olanlara yardım etmeye itti."

 

 

John Chapman

 

Buckinghamshire, Aylesbury'de doğan 57 yaşındaki John Chapman da hayır kurumunun güvenlik ekibi arasında çalışıyordu. Kendisinin eski bir özel kuvvetler mensubu olduğu bildirildi.

Ailesi Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada onu "inanılmaz bir baba, koca, oğul ve kardeş" olarak tanımladı.

"İnsanlara yardım etmeye çalışırken öldü ve insanlık dışı bir eyleme maruz kaldı. Birçok kişi tarafından seviliyordu ve sonsuza kadar bir kahraman olarak kalacak. Onu çok özleyeceğiz" diye eklediler.

 

James Henderson

 

Cornwall doğumlu 33 yaşındaki James Henderson, Solace Global için çalışıyordu ve yardım ekibinin güvenliğinin bir parçasıydı.

LinkedIn sayfasına göre özel güvenlik firmaları için çalışmadan önce Kraliyet Deniz Kuvvetlerinde altı yıl görev yapmış.

Kendisini " son derece disiplinli, nazik ve proaktif, mobil, esneklik sunan ve mümkün olan en iyi hizmeti sunmak için gerekli her türlü eğitimi almaya istekli bir birey" olarak tanımlıyor ve "başkalarının sağlık ve güvenliğini çok ciddiye aldığını" söylüyor.

 

Saif Issam Ebu Taha

 

Yakınları, 25 yaşındaki Saif Issam Abu Taha'nın yılın başından beri World Central Kitchen için şoför ve tercüman olarak çalıştığını söyledi.

Kardeşleri onu Filistinli kardeşlerine yardım etmeye hevesli "kendini işine adamış genç bir adam" olarak tanımladı. Ayrıca evlenmeyi hayal eden başarılı bir girişimci olduğunu da söylediler.

Salı günü memleketi Refah'ta yüzlerce kişinin katıldığı bir törenle toprağa verildi.

 

Zomi Frankcom

 

Avustralya vatandaşı olan 43 yaşındaki Zomi Frankcom, son beş yıldır World Central Kitchen için çalışıyordu.

Akrabaları yaptıkları açıklamada Zomi Frankcom'u " Gazze halkına yemek dağıtmak gibi sevdiği bir işi yaparken öldürülen " olağanüstü bir insan olarak tanımladılar.

Avustralya başbakanı Anthony Albanese şunları söyledi: "O, açıkça insanlığı için endişe duyan biriydi."

 

Damian Sobol

 

Polonya'nın güneydoğusundaki Przemyśl kentinden 36 yaşındaki Damian Sobol, burada otelcilik eğitimi alıyordu.

World Central Kitchen'a 2022 yılında katılmış ve Ukrayna, Fas ve Türkiye'de yardım görevlerinde bulunmuş. Son altı aydır Gazze'de çalışıyordu buradaki görevlerini öldürülmeden önceki günlerde sosyal medya üzerinden paylaşıyordu.

Przemyśl Belediye Başkanı Wojciech Bakun Facebook'ta şunları yazdı "Bu muhteşem genç adamı tanıyan insanların şu anda hissettiklerini tarif edecek kelime yok."

 

Jacob Flickinger

 

Agence France-Presse'e göre, çifte ABD-Kanada vatandaşı olan 33 yaşındaki Jacob Flickinger'in daha önce Meksika'da STK için gönüllü olarak çalıştıktan sonra Mart ayının başından beri Gazze'de görev yaptığı bildirildi. Ajans, söz konusu kişinin bir yaşında bir erkek çocuk babası olduğunu da ekledi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İsrail Büyükelçisi Iddo Moed ile görüştüklerini ve "Kanadalı-Amerikalı bir yardım görevlisinin diğerleriyle birlikte kabul edilemez ölümleri karşısında duyduğumuz dehşeti" ifade ettiklerini söyledi.

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, tam bir soruşturma çağrısında bulundu ve X'te yaptığı bir paylaşımda insani yardım personeline yönelik saldırıların "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu söyledi.

 

Asopress – The Guardian