AP: Türkiye, yeni seçilen Kürt belediye başkanına hakkını vermiyor

Fotoğraf: 

 

Asopress - Associated Press (AP), Van’daki son durum ile ilgili geçtiği haberde, “Türkiye, yeni seçilen Kürt belediye başkanına görevini yapma hakkını vermiyor” başlığını kullandı

AP'nin geçtiği haber şöyle:

 Yüksek Seçim Kurulu salı günü, Kürt yanlısı bir siyasi partiden yeni seçilen belediye başkanının doğudaki bir şehirde görev yapma hakkını reddetti. Yerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidar partisinden aday olan yarıştaki ikincisini getirdi.

 

Pazar günkü yerel seçimlerin sonuçları, geçen yıl cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde kazandıkları zaferlerin ardından Erdoğan ve İslami eğilimli Adalet ve Kalkınma Partisi için bir darbe oldu.

 

Ana muhalefet partisi İstanbul ve başkent Ankara'yı elinde tutmaya devam ederken başka yerlerde de büyük kazanımlar elde etti. Kürt yanlısı Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) ise yıllardır süren baskılara ve binlerce üyesinin tutuklanmasına rağmen ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı bölgelerinde birçok belediyeyi kazandı.

 

DEM Parti'den Abdullah Zeydan'ın Van’da kazandığı seçimlerin ardından mazbatasının iptal edilmesi kararı kınamalara ve sokak protestolarına yol açtı. Polis Van'daki gösterileri dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı. DEM Parti karara itiraz edeceğini açıkladı.

 

Asopress - AP