Bilincin kökenine dair tartışma: Ya her şeyin bir ruhu ve zihni varsa

Fotoğraf: Ulia Koltyrina / Adobe

 

Asopress - Bilinçli misiniz? Yoksa bilinç sadece beyninizin yarattığı bir illüzyon mu? Bu kesinlikle ilginç bir soruşturmanın konusu.

Ya dünyamızdaki her şeyin bir ruhu ve zihni varsa? Ya her masa, sandalye ve bitki bilinçli bir düşünce akışına sahipse?

İlk kez 16. yüzyılın sonlarında Francesco Patrizi tarafından ortaya atılan bir teori olan Panpsişizm'in ardındaki temel fikir budur. Bilimin 1920'lerde bu teoriyi terk etmesinden bu yana yaklaşık yüz yıl geçti, ancak teori şimdi yeniden canlanmaya başladı.

Bu teorinin neden yeniden popülerlik kazandığını anlamak için insan bilim insanlarının şimdiye kadar karşılaştığı en zor muammalardan birine bakmamız gerekiyor: bilincin nereden geldiği.

Bilim insanları yüz yılı aşkın bir süredir bu zor sorunun cevabını bulmaya çalışıyor. Sinirbilim, psikoloji ve kuantum fiziğindeki gelişmeler çok yol kat etmiş olsa da hala kesin bir cevabımız yok.

Tartışma, en basit sistemlerde bile yaygın bir bilinç olduğu fikrini ortaya atan İtalyan sinirbilimci ve psikiyatrist Giulio Tononi'nin çalışmaları sayesinde yeniden ivme kazanıyor. Tononi ve Amerikalı nörobilimci Christof Koch, organize madde yığınlarının olduğu her yerde bilincin de olacağını ileri sürüyor.  

Bazı bilim insanlarına göre, bilinç dediğimiz şey sadece beyninizin bir oyunu olabilir.

Bu temel fikir, şu anda oturduğunuz sandalye gibi gruplanmış madde yığınlarının bir bilinç akışına sahip olabileceğini öne sürmekte. Bilim insanları henüz bu konuda hemfikir değil. Pek çok kişi bunun sadece bilinci ve bilincin nasıl oluştuğunu anlamaya yönelik bir çaba olduğunu düşünmekte.

Panpsişizmin ardındaki ana fikir, bilinç için beyin gerekmediği ve var olan her şeyin varlığının bilincinde olabileceği. Dolayısıyla her şeyin farklı deneyimlere sahip olduğu inancına dayanıyor. Ancak burada inananlar ve inanmayanlardan daha fazlası var.

Sheffield Üniversitesi'nde felsefe profesörü olan Keith Frankish, Popular Mechanics'e yaptığı açıklamada, bilincin sadece kendi zihnimizin bir yanılsaması olduğuna inandığını söyledi.

 

Asopress - bgr