Gazze’de kıtlık krizi büyürken Kıbrıs’tan ikinci tur yardım gemileri yola çıktı

Fotoğraf: AP / Petros Karadjias

 

Asopress - Gazze'deki açlıkla ilgili endişeler artarken üç gemilik bir konvoy cumartesi günü Gazze'ye 400 ton gıda ve diğer malzemelerle Kıbrıs'taki bir limandan ayrıldı.

AP’ de yer alan habere göre, Dünya Merkez Mutfağı, gemilerin ve bir mavnanın 1 milyondan fazla öğün hazırlamaya yetecek pirinç, makarna, un, bakliyat, konserve sebze ve protein gibi yemeye hazır ürünler taşıdığını söyledi. Gemide Ramazan ayı boyunca günlük orucu bozmak için geleneksel olarak yenen hurmalar da var.

Bir Open Arms gemisi bu ayın başlarında 200 ton gıda, su ve diğer yardımlarla Filistin topraklarına doğrudan deniz yolunu açmıştı.

Birleşmiş Milletler, harap olmuş ve büyük ölçüde izole edilmiş kuzey Gazze'de bu ayın başlarında kıtlık yaşanabileceği uyarısında bulundu. İnsani yardım yetkilileri deniz ve hava yoluyla yapılan teslimatların yeterli olmadığını ve İsrail'in karayoluyla çok daha fazla yardıma izin vermesi gerektiğini söylüyor. BM'nin en üst düzey mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in insani krizi çözmek için daha fazla gıda yardımına kara geçişi açmasını ve başka önlemler almasını emretti.

Yerel sağlık yetkilileri cumartesi günü yaptıkları açıklamada, hava saldırıları ve İsrail'in kara harekatının 32.705 Filistinlinin ölümüne neden olduğunu ve son 24 saat içinde hastanelere 82 cesedin kaldırıldığını söyledi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ölü sayısını siviller ve savaşçılar arasında ayırmıyor ancak ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söylüyor.

 

Asopress - AP