Taliban’dan kadınları taşlayarak öldürme kararı: ‘Afgan kadınları çaresizliğin derinliklerinde yaşıyor’

Fotoğraf: Sanaullah Seiam/AFP

 

 

Asopress - İnsan hakları grupları, Taliban'ın kadınları alenen taşlayarak öldürmeye yeniden başlayacağını duyurmasının uluslararası toplumun sessizliği sayesinde mümkün olduğunu söyledi.

Afgan insan hakları örgütü Women's Window of Hope'un başkanı ve avukat Safia Arefi, açıklamanın Afgan kadınlarını 1990'lardaki Taliban yönetiminin en karanlık günlerine geri dönmeye mahkum ettiğini söyledi.

Arefi, "Taliban liderinin bu açıklamasıyla, insanlık dışı cezalandırma yöntemlerinin yeni bir bölümü başladı ve Afgan kadınları çaresizliğin derinliklerinde yaşıyor" dedi.

"Artık kadınları Taliban'ın cezalarından kurtarmak için kimse yanlarında durmuyor. Uluslararası toplum kadın haklarına yönelik bu ihlaller karşısında sessiz kalmayı tercih etti."

Taliban'ın en üst düzey lideri Hibatullah Akhundzada hafta sonunda yaptığı açıklamada, grubun Afganistan'da zina yapan kadınların kamuya açık alanda kırbaçlanması ve taşlanması da dahil olmak üzere kendi şeriat hukuku yorumunu uygulamaya başlayacağını duyurdu.

Geçtiğimiz cumartesi günü Taliban kontrolündeki Afganistan Radyo Televizyonu'nda yayınlanan bir ses kaydında Akhundzada şunları söyledi: "Kadınları zina yaptıkları için kırbaçlayacağız… onları herkesin önünde taşlayarak öldüreceğiz.

"Demokratik ilkelerinizle çeliştiği için zina yapan kadınları alenen taşladığımızda ya da kırbaçladığımızda buna kadın hakları ihlali diyebilirsiniz" dedi ve ekledi: "Ama ben Allah'ı temsil ediyorum, siz ise Şeytan'ı temsil ediyorsunuz."

"Taliban'ın işi Kabil'in ele geçirilmesiyle bitmedi, daha yeni başladı" dedi.

Haber, ülkedeki 14 milyon kadın ve kız çocuğunun kalan hak ve güvencelerinin ortadan kaldırılmasının artık neredeyse tamamlandığını söyleyen Afgan kadın hakları grupları tarafından dehşetle karşılandı.

Afganistan'da insan haklarını izleyen bir araştırma grubu olan Afghan Witness'a göre sadece geçtiğimiz yıl Taliban tarafından atanan hakimler 417 kişinin halka açık yerlerde kırbaçlanmasına ve idam edilmesine karar verdi. Bunlardan 57'si kadındı.

Taliban son olarak şubat ayında Cevzcan ve Gazni vilayetlerindeki stadyumlarda halka açık infazlar gerçekleştirdi. Taliban insanları "ders" olarak infazlara ve cezalara katılmaya çağırdı ancak film veya fotoğraf çekimini yasakladı.

 

Asopress – The Guardian