Gizemli Roma dodecahedronu

Fotoğraf: Norton Disney Tarih ve Arkeoloji Grubu

Asopress - Dodecahedron’un Roma literatüründe bilinen hiçbir tanımı veya çizimi yoktur, bu da amacını belirsiz kılmaktadır

Roma döneminden kalma, bilinen bir amacı ya da kullanımı olmayan 12 kenarlı içi boş nesneler, arkeolojinin en büyük muammalarından biri olarak biliniyor.

Britanya'da bu gizemli dodecahedronlardan şimdiye kadar sadece 33 tane bulundu. Yakın zamanda 1.700 yıl yeraltında kaldıktan sonra amatör bir arkeoloji kazısı sırasında ortaya çıkarılan bir tanesi, bir tarih festivalinin parçası olarak Lincoln'de halka açık olarak sergilenecek.

Lincoln yakınlarındaki Norton Disney'de 2023 yazında bulunan eser, 8 cm boyunda ve 254 gr ağırlığıyla türünün şimdiye kadar bulunan en büyük örneklerinden biri.

Gizemli nesneyi bulan Norton Disney Tarih ve Arkeoloji Grubu'nun sekreteri Richard Parker, tarihçilerin kapsamlı araştırmalara rağmen bu nesnelerin ne olduğunu bulmaya yaklaşamadıklarını söyledi.

“Romalıların bunu ne için kullanmış olabileceklerini düşünürken hayal gücümüz harekete geçiyor. Büyü, ritüeller ya da din - belki de hiçbir zaman bilemeyeceğiz,” dedi.

Roma literatüründe dodecahedronların bilinen bir tanımı ya da çizimi yok, bu da amaçlarını belirsiz kılıyor.

Norton Disney grubu, nesnelerin standart bir boyutta olmamasının ölçüm cihazları olmadığının işareti olduğunu, aşınma belirtileri göstermediklerini, bu nedenle alet olarak kullanılmadıklarını düşündüklerini söyledi.

“Dodecahedronu yapmak için büyük miktarda zaman, enerji ve beceri harcandı, bu yüzden sıradan amaçlar için kullanılmadı” diye ekledi.

Bakır alaşımından yapılmış olan Norton Disney dodecahedronu Midlands'da bulunan tek örnek. Mükemmel durumda, hasarsız ve yüksek standartlarda işlenmiş.

Parker, eserin bir tepenin üzerinde, eski büyük bir çukurun içinde bulunduğunu ve oraya bilinçli olarak yerleştirilmiş gibi göründüğünü söyledi.

Objeyi ortaya çıkaran amatör arkeologlar bu yaz bölgeye geri dönerek objenin neden orada bulunduğuna dair daha fazla ipucu bulmaya çalışmayı planlıyor.

Norton Disney dodecahedronu Nottinghamshire'daki Newark Müzesi'nde bulunan Ulusal İç Savaş Merkezi'nde sergilenmektedir.

 

Asopress - The Guardian - BBC