Erdoğan Bağdat'ta

Asopress - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yılın ardından resmi ziyaret kapsamında gittiği Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi. Bağdat Havalimanı'nda Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Reşid ile baş başa ve heyetler arası görüşme için Bağdat Sarayı'na gitti.

Irak'a 13 yılın ardından ilk resmi ziyarette bulunan Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile Bağdat Sarayı'nda bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda görüşmeye ilişkin şu bilgilere yer verildi:

"Görüşmede, Türkiye ve Irak ikili ilişkileri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgesel ve küresel meseleler ile terörle mücadele konuları ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin PKK ile mücadele konusunda Irak’tan beklentilerinin bulunduğunu, Irak’ın terörün her türlüsünden arındırılması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Bağdat ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki ilişkilerin rayına girmesinin ve Türkmenlerin hak ettiği konuma ulaşmalarının Irak’ın istikrarı için önemli olduğunu belirtti."

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Irak'taki en üst düzey Kürt yetkili olan Raşid, Irak'ın terörle mücadelede ortak çalışmaları desteklediğini ve topraklarının herhangi bir komşuya saldırmak için kullanılmasına karşı olduğunu söyledi. Ancak Raşid, Irak'ın topraklarına yönelik herhangi bir saldırıya karşı olduklarını da söyledi.

Ankara, PKK'ya karşı kendisini koruması gerektiğini söylerken Bağdat ise TSK operasyonlarının egemenliğini ihlal ettiğini ve sivilleri öldürdüğünü söylüyor.

Türkiye bu baharda PKK’ye karşı yeni bir saldırı planlıyor. Bağdat'ın PKK'nin “terörist örgüt” olarak tanımasının yanı sıra ortak bir operasyon odası şeklinde Irak askeri işbirliği arayışına girdi.

Erdoğan’ın ziyareti sırasında büyük ekonomik projelerde işbirliği de masada olacak.

Irak geçen yıl, 17 milyar dolarlık bir Kalkınma Yolu projesi başlattı ve Avrupa'yı Basra Körfezine bağlayacak olan yol Türkiye üzerinden geçiyor.

Ziyaretin en önemli noktası, Türk ve Iraklı yetkililerin yanı sıra Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden temsilciler arasında "Kalkınma Yolu Projesi" olarak adlandırılan bir mutabakat zaptının imzalanması oldu.

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, Irak'ın petrol zengini güney eyaleti Basra'dan Türkiye'ye karayolu ve demiryolu ile 1.275 kilometre uzanan tahmini 20 milyar dolarlık ulaşım bağlantısının iki potansiyel sponsoru olarak öne çıkıyor.

Bağdat ayrıca, her ikisi de Türkiye'den gelen ve kuraklıktan mustarip Irak'ın su kaynakları olan Dicle ve Fırat nehirlerinden mevcut paydan daha büyük bir su payı elde etmek için bir yol arıyor.

Irak cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Raşid Erdoğan'a Irak'ın bu sudan "adil payını" alma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Erdoğan, Bağdat'ta Başbakan Muhammed Şiya el-Sudani ile görüşecek, ardından Iraklı Kürt yetkililerle görüşmek üzere Kürdistan bölgesinin eyalet başkenti Erbil'e geçti. 

Erdoğan, Erbil Uluslararası Havalimanı'nda Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani tarafından karşılandı.

Erdoğan’a ziyaretinde Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,  İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Muhammed Fatih Kaçar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahreddin Altun ile Dış Politika ve Güvenlik Danışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik ediyor.

Genel beklenti TSK'nın Irak Ordusuyla birlikte PKK'ye karşı operasyon yapması iken bugün yapılan bir açıklama görüşmelerin içeriğinin başka olabileceğine işaret ediyor. Irak Hükümet sözcüsü yaptığı açıklama kafalarda soru işareti yarattı.

Gazeteci Fehim Taştekin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi’nin "Irak'taki PKK üyeleri siyasi mülteci olarak kabul edilecek ancak siyasi ve askeri faaliyette bulunma veya silah taşıma hakları olmayacak. Irak hükümeti, BM ve uluslararası insani yardım kuruluşları tarafından denetlenecekler" dediğini söyledi.

 

Haber Merkezi