Ekolojistler Baraj Altında Bırakılacak Geliye Godernê İçin Harekete Geçiyor

Fotoğraf: Aso Press(Geliye Godernê’ Taş Köprü Mevkii)

Aso Press - Mezopotamya Ekoloji Hareketi Silvan Barajı’nın yapımına karşı kamuoyuna 9 Mart’a Geliye Godernê’de yapacakları buluşmaya çağırdı.  

Silvan Barajı ile Silvan, Kulp, Lice ilçelerinde elliden fazla köy, binlerce yurttaş ve binlerce canlının yaşam alanı olanı olan Geliyê Godernê yok edileceği vurgulandığı çağrı metninde “Dünya literatürüne ‘güvenlik barajı’ tanımını kazandıran aklın son ekolojik kırım hamlelerinden biri de Silvan Barajıdır. Dünya miras listesinde yer alabilecek, onlarca endemik türe ev sahipliği yapan Geliyê Godernê, neolitik dönemden günümüze canlılar için yaşam alanıdır. Endüstriyel ölçekte yapılan Silvan barajı, sermayenin sömürüsüne hizmet edip tekçi ulus devletin inşası için yapılan bir barajdır.  Silvan Barajı; Kamu yararı, sulu tarım, enerji ihtiyacını sağlamak adına yapıldığı söylemleri kandırmacadan öte değildir” denildi. 
 
 
Silvan Barajının faaliyete geçmesiyle Geliyê Godernê’de ekolojik kırımın yaşanacağı çağrı metninde: “Merkezi iktidar ve onun uzantısı kurum ile şirketlerde ekolojik kırım suçunun faili olarak tarihte yer alacaktır. Ekolojik kırıma neden olacak Silvan barajına dair çalışmalar bir an önce durdurulmalı, doğal, kültürel ve tarihi varlıkları koruduğunu söyleyen sermayenin yeşil yüzlü kurumlarını göreve çağırıyoruz. 9 Mart’ta tüm ekoloji ve yaşam savunucularını, kadınları, gençleri, sendikaları, partileri ve toplumu oluşturan tüm dinamikleri Geliyê Godernê’ ye davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı. 


Haber Merkezi