Diwan Academy'de doğaçlama tiyatro meyvelerini vermeye başladı

Asopress – Diwan Academy’de dört aydır tiyatrocu Hasan Bayam'dan doğaçlama tiyatro eğitimini alan profesyonel ve amatör tiyatroculardan oluşan ekip ilk meyvelerini vermeye başladı. 

Dört ay önce Batman’da kurulan dil, müzik, tiyatro gibi alanlarda eğitim veren Diwan Academy Kültür Merkezi Kürtçe doğaçlama tiyatro ekibini kurdu. Hasan Bayam moderatörlüğünde yaklaşık dört aydır doğaçlama teknikler eğitimini alan kursiyerler, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde, Diwan Academy’de ilk gösterimini yaptı. Kuralların interaktif şekilde yapıldığı gösteride, seyirciler de oyuncularla birlikte sahne aldı. Kürtçe tiyatro ekiplerine bir yenisi olarak eklenen Diwan Jixweberî grubu, her ay Batman’da doğaçlama tiyatro gösterisi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Asopress'e çalışmalarını anlatan ekip Kürtçe tiyatroya yenilik katma heyecanını yaşadıklarını söyledi. 


Diwan Academy Kültür Merkezi'nin koordinatörü tiyatro sanatçısı Pelda Bal, bünyelerinde çocuklara ve yetişkinlere özel Kürtçe eğitimler verdiklerini söyledi. Kuruldukları günden bu yana birçok kültür merkezinde olduğu gibi saz, gitar, Kürtçe dil dersleri vermeye gayret gösterdiklerine değinen Bal, bunların yanı sıra temel oyunculuk eğitimi, şan ve piyano eğitimini verdiklerini vurguladı. Yeni olmalarına rağmen sistematik davranmaya özen gösterdiklerini söyleyen Bal, "Sahnemiz var. Sahnemiz herkese açık. Hasan Bayam eğitimleri burada yapılıyor. Doğaçlama atölye kurduk ve burada güzel bir ekip yarattık. Daha da gelişmesi için çaba sarf ediyoruz" dedi. 


İlk etkinliklerini 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde yaptıklarını dile getiren tiyatro yazarı ve eğitmeni Hasan Bayam, "Biz Dünya Tiyatrolar Gününe özel bir gösterim yaptık. İlk olması bizi de heyecanlandırdı. Doğaçlama seyirciye de sürpriz oldu. Onlara da ayrıca bir keyif verdi. Daha önce doğaçlama denenmiş ama ilk kez böyle bir ekipte kurduk. Kürtçe tiyatroya katkı yapmak bizi de heyecanlandırıyor. Her ay bu etkinlikleri yapma hedefimiz var. 10-12 kişilik ekip kurduk. İkinci etkinlik belli olduğunda kamuoyuna duyuracağız. Dört aydır temel oyunculuk dersi aldı ekibimiz ama bir yandan da doğaçlama teknikleri derslerini de aldılar. Amatör veya profesyonel de olsa klasik tiyatronun tekniklerinden sıyrılmaları zaman aldı. Ama oyuncular moderatör seçmeden direk sahneye çıkıp oynamaya başlıyorlar. Hepimiz keyif aldık. Herkesi önümüzdeki ay bekliyoruz" diye konuştu.