DEM Parti Kadın Meclisi'nden 9. Yargı paketi itirazı: Kadına yönelik suçlardan ceza alanlara yeni bir af girişimi

Fotoğraf: DEM Parti Sosyal Medya 

Asopress - Türkoğlu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi adına düzenlenen basın toplantısında konuştu. Toplantıda, Diyarbakır ve Mardin'deki yangınlar ve doğa katliamları gibi konulara da değinen Türkoğlu, hükümetin DEDAŞ ile iş birliği yaparak köylülere zulüm uyguladığını ve bu durumun bir katliam boyutuna ulaştığını ifade etti. Ayrıca, mevcut iktidarın bu konuda sorumluluk almayarak köylülere baskı uyguladığını ve gerçekleri örtbas etmeye çalıştığını söyledi.

DEM Parti Sözcüsü Türkoğlu,, kayyım politikalarıyla ilgili de sert eleştirilerde bulundu. Türkoğlu, özellikle Kürt illerinde DBP ve HDP belediyelerine kayyım atanmasının hükümetin Kürt halkına karşı bir intikam politikası olduğunu vurguladı. Bu politikanın, iktidarın Kürtlerin kazandığı belediyelere kayyım atayarak Kürt halkının iradesine yönelik bir saldırı olduğunu belirtti.

Kadın hakları konusunda da söz alan Türkoğlu, AKP'nin kadın kazanımlarına yönelik saldırılarını eleştirdi ve kadınların kazanımlarından asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetle mücadelede hükümetin yetersiz kaldığını ve bu konuda daha güçlü politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi. 

Yargı paketi eleştirileri

Türkoğlu, şunları belirtti: “Şimdi birazdan detayları aktaracağım. 6284 sayılı kanun hükümlerine göre ‘hakkında tedbir kararı verilen kimse bu kanunun gereklerine aykırı hareket etmesi halinde fiili bir suç oluştursa bile ihlal edilen tedbirin niteliği, aykırılığı ve ağırlığına göre hakim kararı ile 3 günden 10 güne kadar zorlama hapse tabi tutulacak’ diyor. 9. yargı paketinde ne diyor? Zorlama hapis kararı hakimlerin kafasını karıştırıyor. O yüzden düzeltmek gerekiyormuş. Zorlama hapse itiraz yolu açmak için düzeltme yapacaklarmış. Bu bize rağmen herkesi salıvermeden bahsediyor. Paketin 27. maddesinde tekrar tekrar suç işlemiş ve mahkum olan hükümlülerin koşullu salıverilmesi var. Kadın katillerini, çocuk ve kadın cinsel istismarcılarını önce Nisan 2022’de pandemi bahanesiyle saldılar, sonra Temmuz 2023’te infaz yasasında düzenleme adı altında iki kere affetti iktidar. Şimdi yeni torbadan yeni bir af çıkarmak istiyorlar. 
 
Toplumdaki adalet duygusunu tamamen yerle bir edecek, hukuka güveni tamamen sarsacak bir durum.  Yine bir değişiklik, bu yargı paketinde soyadı kanununda yapılmak istenen değişiklik. Kadınların evlendikten sonra erkeğin soyadını almadan yaşamını sürdürmesi uzun soluklu bir mücadeleden sonra elde edilmiştir. Bu eşitlik ilkesi gereğidir. Eşitlik istiyorsak böyle bir ilkemiz var. Çocukların üstün yararı, çocuğun travma yaşaması gerekçesiyle bu hak da gasp edilmek isteniyor. Anayasanın eşitlik ve ayrımcılık yasağını düzenleyen 10. maddesi ile ailede eşitliği düzenleyen 41. maddesine açıkça aykırı olan bir düzenleme ile geliyorlar.”


AK Partililere tepki


DEDAŞ’a sahip çıkan AK Partilileri işaret eden Türkoğlu, Meral Danış Beştaş’a hakaret eden AKP’li Galip Ensarioğlu’na tepki gösterdi. Türkoğlu, “Dün Meclis’te AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu tarafından bir erkeklik gösterisi yapıldı. Milletvekilimiz Meral Danış Beştaş’a yaptığı hakareti misliyle kendisine iade ediyoruz. Kadınlara hakaret ederek hukuksuzlukların, usulsüzlüklerin üstünü örtmek isteyenler şunu çok iyi bilsin ki; kadınları bu hakaretlerle susturamazsınız. Nerede olursak olalım, iktidarın sülüklüklerini teşhir etmeye devam edeceğiz. Meral Danış Beştaş halkın vekilidir, kadınların iradesidir. Yoldaşımız yalnız değildir. Siz Kürt halkının hakkına ve iradesine göz dikerek ranta ve talana geçit verdiniz. Biz kadınlar ‘kayyıma geçit yok,  kadınlar olarak nöbetteyiz, yürüyüşteyiz’ diyoruz. 29 Haziran’da gerçekleştirilecek mitingde ve sonrasında Kurdistan ile Türkiye’nin her tarafından Hakkari’ye yapılacak yürüyüşte irademize ve kazanımlarımıza sahip çıkacağız. Bu yürüyüşle her adımımızla kayyım rejiminin ömründen alıp kadınlara vereceğiz. Bin bir emek ve bedelle bu günlere getirdiğimiz kazanımlarımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz, kadınların iradesi kayyıma geçit vermeyecek” ifadelerini kullandı. 


Haber Merkezi