DBB Eş Başkanı: Kayyımlar itfaiye yatırımı yapmadı

 

Fotoğraf: MA 
Asopress - Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçe sınırında çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti. 20 Haziran gecesi elektrik tellerinden çıkan kıvılcımın tetiklediği yangına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ilk müdahaleyi yaptı. Ancak yangın, büyük bir alana yayılarak Bismil, Ergani ve Karacadağ bölgesinde de yangınlara sebep oldu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, yangın sonrası durumu ve itfaiye biriminin eksikliklerini Mezopotamya Ajansı'ndan Müjdat Can'a değerlendirdi. Bucak, yangınların ardından gelen yoğun ihbarlara dikkat çekerek, şu ana kadar günlük ortalama 80 yangın ihbarı aldıklarını belirtti.

İtfaiye biriminin teknik personel ve araç envanterinin yetersiz olduğunu vurgulayan Bucak, Amed'de 298 personel ve 59 araçla hizmet verdiklerini ancak bu sayıların yetersiz olduğunu dile getirdi. Ayrıca, 2022 yılında itfaiye bütçesinden 8 milyon 600 bin TL'nin başka birime aktarıldığını ve kayyım döneminde hiçbir yeni yatırım yapılmadığını ifade etti.

Yangınların büyük bölümünün anız yakılmasından kaynaklandığını belirten Bucak, anız yakmanın ekosisteme ve toprak verimliliğine zarar verdiğini vurgulayarak, halka anız yakmamaları konusunda çağrıda bulundu.

Bucak, yangınların yaralarını sarmak için belediye olarak ellerinden geleni yapacaklarını ancak bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ve çiftçilere zararlarının karşılanması için bir fon oluşturulması gerektiğini söyledi.

Bucak, yıllara göre çıkan anız yangınlarına dair şu bilgileri paylaştı: “2020 Haziran-Kasım ayları arasında bin 3 anız yangını ortaya çıkmış. Yine 2021 yılının Mayıs-Kasım ayları arasında 489 yangın, 2022 yılında 485, 2023 yılının Haziran ayından Aralık’a kadar ise 810 yangın çıkarken, 2024 yılının sadece Mayıs ayında 54 yangın ve henüz Haziran ayı bitmeden  310 anız yangını rakamsal gerçeklik olarak karşımıza çıkıyor. Bu ciddi riskler oluşturmaktadır. Bu anlamıyla farkındalık çalışmaları, ekipman hazırlığı, itfaiyenin donanımının arttırılması ve araçların temini gibi konularda üzerimize düşen sorumluluğu en üst seviyede yerine getireceğiz ancak halkımızdan isteğimiz çağrımız anız yakmalarını durdurmalarıdır.”


Kayyım döneminde itfaiye yatırımı yok


Kayyımın 8 yıllık döneminde itfaiye birimine hiçbir yatırımın olmadığını söyleyen Bucak, şunları belirtti: “En az 15 yıllık itfaiye araçlarımız var. İki tane merdivenli itfaiye aracımız var. Bir tanesi 50 biri 40 küsur metre. Bunlardan bir tanesi 2015’te Almanya’dan hibe edilen itfaiye aracı, diğeri de öncesinden alınmış bir araç. 2016-2024 yılları arasına baktığımızda ne merdivenli araç ne de farklı bir yatırım yapılmamış. İtfaiyenin 2022 yılı bütçesinden 8 milyon 600 bin TL’nin başka birime aktarıldığını görüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada ciddi yoksunluklar ve eksiklikler çekiyoruz. 20 Haziran’da yaşadığımız yangınlarda bize gösterdi ki bir an evvel ivedilikle araç ihalelerini yapıp, telsizlerinden giysilerimize kadar ciddi ekipman desteği ile bu yazı en iyi şekilde örgütleyebilmektir. Çalışmalarımıza başlayacağız.” 

Haber Merkezi