Cizre'de kayyım döneminde eski koruculara özel imtiyazlar verildi

Asopress - Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerde adı geçen ve bir süre JİTEM davasında tutuklu kalan eski korucubaşı Kamil Atak'a ait Cizre'de bulunan otelin 2 katının kaçak olduğu ortaya çıktı. 

Mezopotamaya Ajansı'nda yer alan habere göre Atak, Cizre'de 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarından sonra devlet desteğiyle otel inşa etti. Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre imar planında 6 kat olarak görülen otel, 2018 yılında açıldı. Açılışa dönemin Şırnak Vali Yardımcısı Tunahan Efendioğlu, Cizre Kaymakamı ve kayyım Faik Arıcan ile çok sayıda asker ve polis katıldı. Hükümete yakın medya kuruşları, otelin açılışını "Terör temizlendi 7 milyonluk otel açıldı" başlıklı haberle servis etti. 
 
Atak'a ait otele sonraki süreçte 2 kat daha eklendi. Son kayyım Nazlı Demir döneminde belediye ekipleri, otelin tümü yerine sadece kaçak katları mühürledi. Ancak mühüre rağmen kaçak yapılar sonraki süreçte de işletildi. 
 
Edinilen bilgilere göre; Atak, 6 Şubat 2023 Mereş merkezli depremlerden sonra imar affı kapsamında kayyım yönetimindeki Cizîr Belediyesine ruhsat başvurusunda bulundu. Atak’ın dosyasının halen belediyede olduğu öğrenildi. 
 
KAMİL ATAK KİMDİR?
 
Eski korucubaşı Atak, 1994 yılında Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde DYP’den Cizre Belediye Başkanlığı yaptı. İki çobanın öldürülmesi olayında gıyabında arandığı dönemlerde de ilkokul mezunu olmamasına rağmen, belediye başkanlığı mazbatasını aldı. Atak, Elkê (Beytüşşebap) ilçesine bağlı Beşağaç (Hemka) köyünde 29 Eylül 2007’de bir minibüsün taranarak 13 köylünün katledilmesi olayın sorumlusu olarak gösterildi. 1990’lı yılların karanlık yüzü olarak bilinen Atak, aynı zamanda JİTEM davası sanıklarından biri. JİTEM davasında yedi köylüyü öldürmekle suçlanan Atak üç buçuk yıl tutuklu kaldıktan sonra Ekim 2013 yılında tahliye edildi. 

Haber Merkezi