Brezilyalı sporcular, olimpiyat oyunlarına katılmak yerine selden etkilenenlerin yardımına koşmayı seçti

Fotoğraf: Sosyal Medya

 

Asopress - Brezilyalı sporcular, Paris'teki Olimpiyat Oyunlarına üç aydan az bir süre kala, hayallerinden vazgeçerek şiddetli sel felaketinin kurbanlarının kurtarılmasına yardımcı olmak için memleketlerinde kalma kararını verdiler.

Olimpiyat Oyunlarında hafif sıklet çift kürek kategorisinde yarışacak olan kürekçiler Evaldo Becker ve Piedro Tuchtenhagen, spor maceralarını bırakıp mahsur kalan komşularını kurtaran, onlara barınak bulan ve yardım dağıtan gönüllülere katılmaya karar verdi.

"Dedim ki: Piedro, artık bunu yapamam," diyen Becker Reuters'a telefonla konuştu.

Tuchtenhagen ise "Olimpiyatlar hayatımızın hayaliydi ama bugün kendimizi eyaletimizden ayrılırken göremiyoruz" dedi.

Sporcuların eğitimleri Guaiba nehrinin taşmasının ardından eyalet başkenti Porto Alegre sokaklarını sular altında bırakan sel nedeniyle kesintiye uğradı. Sporcular sel felaketinden etkilenen ailelere yardımların dağıtılmasına ve evcil hayvanlarının kurtarılmasına yardım etmeye başladılar.

"İki kere düşünmedim bile. Olimpiyatlara katılmak için bu benim son şansımdı. Çok heyecanlıydım. Ama sel suları can aldığı gibi hayallerimi de alıp götürdü," diyor Becker.

Yüzme yarışına katılmaya hak kazanan Viviane Jungblut da yarıştan çekildi ve sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada kurtarma çalışmalarına destek vereceğini söyledi.

Dünya ve Olimpiyat sörf şampiyonu Italo Ferreira kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere Rio Grande do Sul'a gitti. Brezilya Olimpiyat erkek judo takımının antrenörü Antonio Carlos Kiko Pereira da kurtarma çalışmalarına katıldı.

Brezilya Olimpiyat Komitesi, elemeler için Brezilya'nın başka bir yerinde antrenman yapmak üzere sporcuları eyaletten tahliye etmek için bir plan hazırlarken sporcular, Rio Grande do Sul'da kaldı.

Daha önce üç Olimpiyat Oyunlarında yarışmış olan jimnastikçi Daiane dos Santos ve 50 metre kelebekte dünya rekorunu elinde bulunduran eski Olimpik yüzücü Nicholas Santos kurtarma çalışmalarına katıldı.

Sivil savunma, Rio Grande do Sul'da eşi benzeri görülmemiş sel felaketinde 113 kişinin öldüğünü, 300.000'den fazla kişinin evlerinden olmasına neden olan felakette 146 kişiden hala haber alınamadığını söyledi.

 

Asopress - Reuters