‘Bir keçiniz olsun istermisiniz?’ İtalyan adası sahiplenme teklifleriyle boğuşuyor

Fotoğraf:Panther Media GmbH

 

Asopress - Aşırı keçi nüfusuyla boğuşan İtalyan adasının belediye başkanı hayvanları dağıtmayı teklif ettiğinde, belki de ricotta peyniri üretimlerini artırmak isteyen komşu adalardaki çiftçilerden az da olsa ilgi görmeyi bekliyordu.

Ancak "bir keçi sahiplen" girişiminin haberi Alicudi'nin ötesine yayılınca, sadece Avrupa'dan değil, ABD'den ve hatta Nijerya'daki bir hayvanseverden olmak üzere dünyanın dört bir yanından teklif yağdı.

Riccardo Gullo, Sicilya'nın Aeolian takımadalarının en küçüğü olan Alicudi'deki yabani keçi sayısının, adanın yıl boyunca yaşayan 100 kişilik insan nüfusunun altı katı olduğunu öğrendiği nüfus sayımının ardından bu yeni fikri ortaya attı.

Gullo'nun keçilere olan talep arzdan çok daha fazla olduğu için seçiminde mantıklı davranması gerekiyor.

"Tüm tekliflerin toplamı 1.900 keçi ediyor," dedi. "Gelen yanıtlar harikaydı, ancak adadaki keçi sayısının 600 civarında olduğuna inandığımız için çoğunluğu geri çevirmek zorunda kalacağız."

Konuyla ilgili önemli sorunların başında, hayvanları yakalayıp iki ila üç saatlik bir tekne yolculuğu ile Sicilya anakarasına nasıl taşıyacağı geliyor.

Bu işle görevlendirilen kişi, Sicilya bölge konseyinin Messina'daki kırsal kalkınma müdürü Giovanni Dell'Acqua. "Kolay olmayacak ama hızlı ve etkili bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor" dedi.

Alicudi'nin keçi ikilemi yirmi yıl önce, az sayıda keçinin çiftçiler tarafından adaya getirilmesiyle başladı. Ancak ada ekonomisinin odağı turizme kayınca, çiftçiler keçileri kendi hallerine bıraktı.

Dell'Acqua, "Bu benim evcil köpeğimi yolun ortasında bırakmam gibi bir şey oldu," diyor. "Keçiler aşırı çoğaldı ve bugün buradayız... Daha dikkatli olmalıydık."

Keçiler yıllarca adanın uzak kayalıklarında nadiren rastlanan büyüleyici bir manzara olarak görüldü. Ancak daha sonra sarp kayalıklarda gezinmekte usta olan hayvanlar, yerleşim bölgesine doğru yönelmeye, yemyeşil bitki örtüsüne zarar vermeye, bahçelerde ve tarlalarda tahribata yol açmaya, kuru taş duvarların bazı kısımlarını yıkmaya ve hatta insanların evlerine girmeye başladılar.

Bunun üzerine adanın belediye başkanı çare olarak hayvanları sahiplendirmekte bulunca kampanya başlattı.

 

Asopress Dış Haberler - The Guardian