Batman'daki Kayıp Yakınları Aydın Ay'ın akıbetini sordu

Fotoğraf: İHD Batman Şubesi Sosyal Medya

Asopress - Batman'daki Kayıp Yakınları 639'uncu kez bir araya gelerek kayıpların ve faili meçhullerin akıbetlerini sordu. 639'uncu hafta eylemi için bir araya gelen insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” pankartını açtı. Eylemde 10 Temmuz 1993 tarihinde gözaltına alınmasının ardından kaybedilen Mehmet Sıddık Öncü'nün akıbeti soruldu.  638'nci hafta eylemin açıklamasını İHD Batman Şube yöneticilerinden Sinan İslam Gegin gerçekleştirdi. 

Gegin Aydın Ay'ın kaybedilme öyküsünü şöyle anlattı: 27 yaşındaki Aydın Ay, ailesi ile birlikte Batman’da yaşıyordu. İnşaat işçisi olan Ay, Halkın Emek Partisi (HEP) Batman İl Örgütü üyesiydi. Tehditler alıyor ama ailesini endişelendirmemek için bunu onlarla paylaşmıyordu. 10 Temmuz 1993 tarihinde akşam saatlerinde sigara almak için 19 Mayıs Mahallesi’ndeki evinden çıktı. Ancak bir daha eve dönmedi. Bunun üzerine ailesi Aydın’ı aramaya başladı. Bazı komşuları aileye oğullarının sivil giyimli, silahlı kişiler tarafından darp edilerek bir araca bindirilip götürüldüğünü söyledi. 3 gün sonra anne Raziye Ay, oğlunun evde kalan kimliğini ve yiyecek alarak Batman Emniyet Müdürlüğü’ne gitti. Oğlunun akıbetini sordu ve getirdiklerini görevlilere teslim etti. Raziye Ay, dokuz gün boyunca oğlu için emniyete yemek ve giysi götürdü. Görevliler her seferinde götürdüklerinin üzerine Aydın Ay’a ait olduğunu belirten bir not
iliştirerek teslim aldılar. 10. günde yine yemek ve giysi getiren Raziye Ay, dünkü paketinin masada beklediğini, oğluna verilmediğini gördü. Görevliler yeni getirdiklerini de teslim almadı ve “Burada öyle biri yok, bir daha gelmeyin” dedi. O günden sonra Aydın Ay’dan haber alınamadı. Ailenin yaptığı tüm yasal girişimler sonuçsuz bırakıldı. 


DAVA YENİDEN AÇILDI TAKİPSİZLİK VERİLDİ

Gegin aile dosyayı 2009 yılında Batman Cumhuriyet Savcılığı’na yeniden suç duyurusunda bulunduğu hatırlatmasında bulunarak "Başvuru 2010 yılında takipsizlikle sonuçlandı. Takipsizlik kararına karşı 21 Mayıs 2010’da Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan itiraz da sonuçsuz kaldı" dedi. Ay ailesinin yaklaşık 30 yıldır yapmış olduğu mücadelenin sonuçsuz kaldığına dikkat çeken Gegin, "Oğullarına dair herhangi bir bilgiye ulaşamadı. İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi olarak her zaman olduğu gibi bu hafta da tekrarımızı yineliyoruz; acılı anaların yüreklerini bir nebze de olsa rahatlatma adına, gözaltında kaybedilen insanların akıbetlerinin araştırılmasını, faillerinin bulunup yargılanmasını ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin bir an önce temizlenmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Haber Merkezi