Atmosferi olan bir gezegen keşfedildi

Fotoğraf: Ralf Crawford

 

Asopress - Gökbilimciler yıllardır güneş sistemimizin ötesinde atmosferi olan kayalık gezegenler aradılar. Sonunda bir tane bulmuş gibi görünüyorlar. Ancak görünüşe göre erimiş kayadan oluşan bir yüzeye sahip olan bu cehennem gibi gezegen, yaşanabilirlik için hiç umut vermiyor.

 

Araştırmacılar çarşamba günü gezegenin bir "süper-Dünya" -gezegenimizden önemli ölçüde büyük ama Neptün'den küçük kayalık bir dünya- olduğunu ve her 18 saatte bir yörüngesini tamamlayarak güneşimizden daha sönük ve biraz daha az kütleli bir yıldızın tehlikeli bir şekilde yakınında döndüğünü söyledi.

 

James Webb Uzay Teleskobuyla yapılan kızılötesi gözlemler, gezegende geniş bir magma okyanusundan salınan gazlar tarafından sürekli olarak yenilenen, yetersiz de olsa önemli bir atmosferinin olduğuna işaret etmekte.

 

Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın başyazarı Renyu Hu,, "Atmosferi muhtemelen karbondioksit veya karbonmonoksit açısından zengindir, ancak su buharı ve sülfür dioksit gibi başka gazlar da içerebilir. Mevcut gözlemler atmosferin bileşimini tam olarak belirleyemiyor" dedi

 

Webb verileri atmosferin kalınlığını da netleştirmedi. Hu, atmosferin Dünya'nınki kadar yoğun olabileceğini ya da zehirli atmosferi güneş sistemimizdeki en yoğun atmosfer olan Venüs'ünkinden bile daha yoğun olabileceğini söyledi.

 

55 Cancri e ya da Janssen olarak adlandırılan gezegen, Dünya'dan yaklaşık 8,8 kat daha büyük ve çapı gezegenimizin yaklaşık iki katı.

 

Çalışmanın ortak yazarı Brice-Olivier Demory, güneş sistemimizin ötesindeki gezegenler için kullanılan terimi kullanarak, "Gerçekten de bu, bilinen en sıcak kayalık dış gezegenlerden biri ama galaksimizde bir tatil noktası için muhtemelen daha iyi yerler vardır" dedi.

 

Ekip, kayalık gezegeni kaplayan gazların, iç kısımdan fokurdayarak dışarı çıktığını düşünüyor. Yüksek sıcaklık ve yıldızdan gelen yoğun radyasyon nedeniyle birincil atmosfer çoktan yok olmuş olmalı.

 

Ancak magma okyanusu tarafından sürekli olarak yenilenen ikincil bir atmosfer olabilir. Magma sadece kristaller ve sıvı kayadan ibaret değildir, içinde çok miktarda çözünmüş gazı da barındırır.

 

Gezegen yaşanabilir olmak için çok sıcak olsa da geçmişte magma okyanuslarıyla kaplı olduğu düşünülen erken Dünya, Venüs ve Mars'a dair içgörüler sağlayabilir. Hu, "Nihayetinde, kayalık bir gezegenin gaz açısından zengin bir atmosferi sürdürmesini mümkün kılan koşulları anlamak istiyoruz: yaşanabilir bir gezegen için anahtar bileşeni" dedi.

 

Asopress – Reuters - phys