ABD’de üniversiteler Filistin yanlısı gösteriler ile çalkalanıyor

Fotoğraf: Lev Radin/ZUMA Press Wire

 

Asopress - Pazartesi gecesi Yale ve New York Üniversitesi'ndeki Filistin yanlısı gösterilerde yaklaşık 150 protestocu tutuklandı. Columbia Üniversitesi, ABD'de üniversite kampüsleri öfke kaynarken, uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu.

Yale Üniversitesi kampüsünde, açlık grevcileri de dahil olmak üzere yüzlerce kişi, üniversitenin askeri silah üreticilerinden ve İsrail'le bağları olan diğer şirketlerden çekilmesini talep ederek protesto gösterileri düzenledi. Yale Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, öğrencilerin eylemlerinden vazgeçmeleri için defalarca uyarıldığını ve aksi takdirde kolluk kuvvetleri ve disiplin cezalarıyla karşı karşıya kalabileceklerini konusunda bilgilendirildikleri söylendi.

Manhattan şehir merkezinde ise polis, New York Üniversitesi'ndeki protestocularla çatıştı. Göstericiler, gözaltına alınan öğrencilerle birlikte bir polis otobüsünün olay yerinden ayrılmasını engellemeye çalışırken polisler göstericilere karşı biber gazı kullandı ve 100'den fazla kişi tutuklandı.

 

Filistin yanlısı öğrenciler ve aktivistler, 22 Nisan 2024'te New York Üniversitesi kampüsünde İsrail-Hamas savaşını protesto ederken polis memurlarıyla karşı karşıya Fotoğraf: Alex Kent/AFP

 

Columbia Üniversitesi, öğrenci tutuklamalarının ardından dönemin geri kalanında uzaktan eğitime geçerken, huzursuzluk ABD üniversite kampüslerine yayılıyor

Columbia'daki baskının ardından, ABD'nin dört bir yanındaki öğrenciler dayanışma için protesto gösterileri başlattılar.  Öğrenciler, üniversitelerinin Gazze'de ateşkesi desteklemesi ve İsrail ile bağları olan şirketlerden çekilmesi çağrısında bulundu.

Brown, Princeton ve Northwestern'deki öğrenciler cuma günü ve hafta sonu boyunca protesto gösterileri düzenlediler.

Her ikisi de Boston bölgesinde bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Emerson Koleji'ndeki öğrenciler protesto kamplarını kurdular.

Boston Üniversitesi, California Üniversitesi, Berkeley ve Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Üniversitesi’nde de protesto eylemleri düzenlendi.

Bazı Yahudi öğrenciler Filistin yanlısı protestolara katılırken, diğerleri uzak duruyor ve bazıları da kendilerini güvende hissetmediklerini söyledi.

 

Asopress - The Guardian