AB kedi ve köpeklerin refahı için harekete geçti

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Asopress -  Canlıların refahını artırmayı hedefleyen yasal düzenleme üzerinde anlaşmaya varılırken bu düzenleme, hayvanların temiz su, yeterli gıda ve uygun barınma koşullarına sahip olmalarını şart koşuyor ve AB çapında ilk kez ortak asgari standartlar getiriyor.

Avrupa Komisyonu tarafından Aralık 2023'te önerilen bu düzenleme, AB Konseyi tarafından üye devletlerin bakanları tarafından onaylandı. Yasa, tüm kedi ve köpeklerin satılmadan veya bağışlanmadan önce mikroçip takılmasını ve ulusal bir veri tabanına kaydedilmesini zorunlu kılıyor.

Önerge ayrıca hayvanların sakatlanmasını önleyerek, temiz su ve uygun barınma koşulları sağlanmasını ve köpeklerin her gün gezdirilmesini de şart koşuyor. Köpekler başta olmak üzere kedilerin de vahşi türlerle melezlenmeyi ve aşırı özelliklere sahip hayvanların üreme dışında bırakılmasını da engellemesi hedefleniyor.

Taslağın son halini alabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun tutumunu netleştirmesi gerekiyor. Müzakerelerin ardından taslak mevzuatın nihai haline kavuşması bekleniyor.

Türkiye'de ise sokak hayvanlarının yönetimiyle ilgili tartışmalar devam ederken TBMM'ye sunulması beklenen bir tasarıda sokak köpeklerinin toplatılması ve ötanazi uygulanması gündemde. Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, teklifin yakın zamanda Meclis'e gelebileceğini belirtti. 

Haber Merkezi