31 Mart belediye seçimlerinde kadınlar

Fotoğraf: MA

 

Asopress - 1950 yılında Mersin'de Belediye Başkanı seçilen ve kendisinden sıklıkla "Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı" olarak bahsedilen Müfide İlhan Türkiye'nin "ilk kadın il belediye başkanı olarak tarihte yerini aldı.

1950’lerden bu güne kadınlar siyasal temsiliyet ve yerel yönetim kademelerinde hala yeterince yer bulabiliyor değiller. Hem TBMM hem belediye ve il genel meclislerinde hem de belediye başkalıklarında temsiliyet düzeyleri çok düşük kalan kadınlar Kürt Siyasal Hareketinin ana omurgasını oluşturduğu DEM Parti ve devamı olduğu diğer siyasi partiler Eşbaşkanlık ilkesi çerçevesinde kadınlara eşit temsiliyet alanı yarattılar.  

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, DEM Parti 3’ü büyükşehir olmak üzere 68 il ve ilçede Eşbaşkanlık sistemini hayata geçirecek. CHP’den 34, AKP’den 10 ve MHP’den 1 kadın belediye başkanı seçilirken, İYİ Parti’den ise hiç kadın belediye başkanı seçilmedi. Böylece 113 kadın, il ve ilçelerin yönetiminde söz sahibi olacak. Kadınların yöneteceği iller şöyle; Antep, Aydın, Tekirdağ, Eskişehir, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyeleri ile Afyon, Bilecik, Edirne, Ağrı, Batman, Siirt, Muş, Iğdır, Hakkari ve Dêrsim.

DEM Parti Batman Belediyesi Eşbaşkan’ı Gülistan Sönük Türkiye genelinde en yüksek oyu alan aday oldu.  

Van'da Büyükşehir Belediyesi ile 3'ü merkez 13 ilçe belediyesinin DEM Parti tarafından kazanılmasıyla kentin tamamında kadın belediye başkanları yönetimde olacak.

 

İLKLERİN YAŞANDIĞI KENTLER

İlklerin de yaşandığı 2024 seçimlerinde, Edirne ve Afyon kent merkezleri ile İzmir'in Çeşme, İstanbul'un Üsküdar ve Bakırköy, Antalya'nın Korkuteli, İbradı ve Akseki ilçelerinde ilk defa kadın belediye başkanları seçildi. Yine Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde seçimi kazanan CHP'li Gülşah Durbay kentin ilk kadın belediye başkanı oldu.